Wellbeing heeft invloed op productiviteit en prestaties

Martin Hersman • 5 februari 2024

En dat begint met mensen, bij jezelf.

In de competitieve wereld van vandaag streven steeds meer organisaties naar manieren om niet alleen productiviteit maar ook het welzijn van hun werknemers te verbeteren. En natuurlijk zijn er ook organisaties die geen aandacht aan welzijn besteden…en nee, alleen een week van de vitaliteit, reken ik niet tot een positieve bijdrage aan wellbeing van medewerkers.
Het blijkt dat welzijn van werknemers een cruciale factor is die grote invloed heeft op resultaten, een aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien. Recent onderzoek* bevestigt dat werknemers die zowel mentaal als fysiek gezond zijn, niet alleen meer betrokken en gefocust zijn, maar ook aanzienlijk productiever. Het is bemoedigend om te zien dat bedrijven die actief investeren in het welzijn van hun personeel niet alleen hogere niveaus van baantevredenheid ervaren, maar ook over het algemeen betere prestaties rapporteren. Naast winst ook een hoger loyaliteit van klanten en een sterke relatie naar minder regretted loss van talent.
De rol van managers op dit gebied als inspirators is cruciaal. Door voorbeeldgedrag en een ondersteunende werkomgeving te creëren, kunnen managers een cultuur van welzijn bevorderen die is eigenlijk belachelijk te noemen als je de waarde daarvan kent. Training op dit gebied is in mijn ogen cruciaal.
De verbinding tussen werknemerswelzijn en productiviteit is duidelijk. Fitte werknemers tonen niet alleen meer betrokkenheid, maar dragen ook bij aan een verhoogde productiviteit. Studies laten zelfs zien dat werknemers met een hoog welzijnsniveau bijna twee keer zo productief zijn als hun collega's met een lager welzijnsniveau. Daarnaast zijn gezonde werknemers vaker aanwezig op het werk en nemen ze minder vaak verlof, wat de totale productiviteit nog meer bevordert.
Kortom, het investeren in het welzijn van werknemers is essentieel voor duurzaam succes in onze wereld. En in een vergrijzend Nederland is dat toch eigenlijk een non-discussie? Hoe schaal je jouw organisatie op een schaal van 1 (slecht) tot 5 (uitmuntend)

Tips hoe je dit kan doen, voor je organisatie of jezelf?
Ik ga graag in gesprek met je. Stuur mij een dm.

Foto; Henry Schut