Prestatievermogen in drukke tijden
Persoonlijk vitaal leiderschap, hoe doe je dat?
Hoe lever je topprestaties in jouw werk in de drukke maanden die voor de deur staan?
Het is wetenschappelijk aangetoond dat een gezond lichaam de basis vormt van mentaal en emotioneel presteren. Daarom is het je eigen verantwoordelijkheid om voor je lijf te zorgen, zodat je op alle vlakken zowel zakelijk als privé kan presteren. Bovendien fungeert een fit gestel als visitekaartje, zeker in de komende maanden. Het is vast herkenbaar: zakelijke en persoonlijke verplichtingen stapelen zich op, het weer is guur en je merkt dat je weerstand soms minder is en je je af en toe minder sterk voelt. Daarom is het van het groot belang om goed voor jezelf te zorgen, want niemand anders zal dat voor je doen.
Ook ik maak lange werkdagen en kom vaak genoeg in situaties waarin ik zeven dagen per week aan de slag ben door de combinatie van mijn werkzaamheden in de wintermaanden (en daarnaast commentator voor de NOS bij de schaatswedstrijden).
Ik krijg regelmatig de vraag wat mijn coping style is: “Wat doe jij minimaal doen om fit te blijven?”
Graag deel ik mijn zeven belangrijkste tips hoe ik in mijn intensieve periodes mentaal en emotioneel kan presteren. Ik heb veel geëxperimenteerd en ervaringen vanuit mijn topsport en zakelijke carrière gecombineerd om het voor mezelf zo goed mogelijk in te kunnen inrichten.
Nb: tot je 30e kom je nog weg met ongezonde gewoontes, maar na je 30e zal je ervaren dat je echt beter voor je lijf moet zorgen.
1: Geef prioriteit aan voldoende
slaap. Bouw je avond af, zonder telefoon en sociale media. Liefst zonder tv, pak een goed boek of wandel met je partner.
2: Begin de dag met
bewegen. Maak een rustige Zone2-loopje (0,7-0,75 van je maximale hartslag) om je dag fris te starten; je zet dan al snel je eerste 3.000 stappen en het is de beste basis voor vetverbranding en aerobe conditie.
3: Kies voor
eiwitrijk
voedingspatroon; dit houdt je bloedsuikerspiegel stabiel en daardoor blijf je scherp.
4: Er is altijd ergens een 5-minuten pauze. Gebruik deze tijd om echt even niets te doen.
Niksen
zorgt voor doorbloeding van je brein.
5: Behoud je
krachtniveau. Voordat je gaat dineren of douchen, voer 4 sets van het
maximale aantal push-ups uit tot spier falen (dit verlaagt je stresshormoon en behoudt je kracht). Op hotelkamers doe ik handstand push-ups en burpees (10x10)
6: Beperk doordeweeks, en vooral tijdens drukke weekenden, het
alcoholgebruik. Toon discipline. Te veel alcohol of op een te laat tijdstip verstoort je slaap en daarmee je fysieke en mentaal/emotioneel herstel.
7: Neem de juiste
vitaminen in. Vind je het onzin? Dan daag ik je uit om eens een bloedtest te doen en te zien wat jouw tekorten zijn.
Denk aan een multivitaminen, vitamine C, D en magnesium. Simpel gezegd; deze combinatie vergroot je weerstand, zorgt voor sneller herstel en aan magnesium komt bijna iedereen tekort. Magnesium reguleert andere mineralen en verzorgt de energieproductie van je lichaamscellen. Ieder orgaan in ons lichaam heeft magnesium nodig en daarnaast helpt het om energie vrij te maken uit vet, koolhydraten en eiwitten.
Tips voor mijn bronnen en bovendien mooie boeken:1+6 Why we sleep, Matthew Walker. 2+5 Outlive, Peter Attia. 3 Know your fats, Mary Enig.
